Nalewka jagodowa 2014, 2015 r

DSC00615Nalewka jagodowa na 1 l słoik:

owoce jagody/borówki czernicy ¾ obj. słoika
2-4 łyżki miodu rzepakowego lub lipowego, wielokwiatowego i in.
±alkohol 40-48%  uzupełnić do pełna.

Słoik napełnić owocami jagody do ¾ obj.Do owoców dodać miód. Ja dodaję teraz 2 łyżki ( mniej cukru ).  Ok. 2 dni kołysać. Owoce puszczą sok, zmniejszą objętość i komórki będą luźniejsze.Gdy miód rozpuści się, dodać alkohol. Czekać i czasami kołysać  nalewkę.

Gdy jest klarowna( może nawet do 2-3 miesięcy), filtrować.

Nalewka z owocami Borówki może stać nawet kilka lat. Same owoce  pozostałe z nalewki w szczelnym słoiku również.

Miód można zastąpić cukrem.
                                                                               
4 łyżki miodu = ok.100 g miodu(88g)=0,22 szklanki miodu=8 łyżek cukru

WP_20150705_19_35_59_ProWP_20150705_19_36_23_ProDSC00612WP_20150706_10_27_01_ProWP_20150806_10_03_27_ProWP_20150806_10_07_25_ProWP_20150806_10_13_39_ProWP_20150806_10_21_12_ProWP_20150806_23_58_59_ProWP_20150807_13_03_52_ProWP_20150807_13_08_40_Pro

Leave a comment