Nalewka jagodowa na 1 l słoik:
owoce jagody/borówki czernicy ¾ obj. słoika
2-4 łyżki miodu rzepakowego lub lipowego, wielokwiatowego i in.
±alkohol 40-48% uzupełnić do pełna.
Słoik napełnić owocami jagody do ¾ obj.Do owoców dodać miód. Ja dodaję teraz 2 łyżki ( mniej cukru ). Ok. 2 dni kołysać. Owoce puszczą sok, zmniejszą objętość i komórki będą luźniejsze.Gdy miód rozpuści się, dodać alkohol. Czekać i czasami kołysać nalewkę.
Gdy jest klarowna( może nawet do 2-3 miesięcy), filtrować.
Nalewka z owocami Borówki może stać nawet kilka lat. Same owoce pozostałe z nalewki w szczelnym słoiku również.
Miód można zastąpić cukrem.
4 łyżki miodu = ok.100 g miodu(88g)=0,22 szklanki miodu=8 łyżek cukru