Nalewka porzeczkowa

DSC00550Nalewka porzeczkowa na 1 l słoik:
owoce porzeczki ¾ obj. słoika
2-4 łyżki miodu rzepakowego lub lipowego, wielokwiatowego i in.
±alkohol 40-48%  uzupełnić do pełna.

 

Do owoców dodać miód. Ja dodaję teraz 2 łyżki ( mniej cukru ).

Ok. 2 dni kołysać. Owoce zmniejszą objętość i komórki będą luźniejsze. Na zdrowie!

Gdy miód rozpuści się, dodać alkohol. Czekać i czasami kołysać  nalewkę.

 

Miód można zastąpić cukrem.

4 łyżki miodu = ok.100 g miodu(88g)=0,22 szklanki miodu=8 łyżek cukru

WP_20150722_12_56_05_ProWP_20150722_13_01_55_ProWP_20150722_13_04_13_ProWP_20150722_13_10_15_ProWP_20150723_19_16_25_Pro

Leave a comment