Miód pitny, Czwórniak korzenny

WP_20150419_15_08_33_Pro mniejszyCzwórniak korzenny

Oto dosyć prosty przepis na 10 l gąsior:

2,5 l miodu rzepakowego ( 1 część miodu )
7,5 l wody ( 3 części wody )
cynamon 1 szt.
6 goździków
2 łyżeczki czarnego bzu, kwiat suszony ( ze sklepu ziołowego miałam)
kwasek cytrynowy 25-30 g
5 g ziaren jałowca (suszonych)
6 rodzynek
drożdże do miodów pitnych
Tutaj jest  wszystko o dobrych drożdżach: http://www.drozdzewiniarskie.pl/

Używam wyłącznie naturalnych, tradycyjnych produktów do win i nalewek.
Do win używam drożdży Zamojskich i trochę pożywki do drożdży ( nie zawsze ).

Innych produktów np. do siarkowania, klarowania…. NIE STOSUJĘ!!
Teraz rozmnażam drożdże sama.

Nastawiłam w grudniu 2011 r.                                                                                                                                                                                            Zlałam miód pitny do leżakowania w maju 2012 r. Był już smaczny, ale trzeba było jeszcze poczekać, aż będzie klarowny/dojrzały.                                                                                                                                                                                                                  Klarowny był dopiero w 2015 r.

WP_20150419_15_08_33_Pro mniejszyMiód pitnyDSC00734

Leave a comment