Wino żurawinowe:
ok.1,3 l żurawiny dzikiej ( 1/3 obj. szerokiej )
1-3 szklanek cukru ( na początek 1 szkl. )
drożdże winne Burgund (pracujące w wodzie z cukrem )
woda przegotowana letnia
ciut pożywki do drożdży, jeżeli jest dostępna (jak nie mam to nie używam)
Owoce powinny być bardzo dojrzałe, po 1-szych przymrozkach wrześniowych.
Żurawinę tylko lekko rozgniatam. Dodaję wodę z rozpuszczonym cukrem, pracujące drożdże ( wcześniej nastawione w słoiku z letnią wodą i cukrem). Wszystko razem napełniam do wysokości szerokiej gąsiorka. Rurka z wodą i korkiem zamyka gąsiorek.
Wino z owocami stoi i pracuje w ciepłym pomieszczeniu ok. 2-3 miesięcy.
W tym czasie dodaję resztę cukru.
Zlewam wino z owoców. Odciskam sok z owoców. Dodaję go do wina. Cukier dodatkowy dodaję, jeżeli jest potrzebny wg własnego smaku i uznania. Wino nadal pracuje z rurką w gąsiorku. W tym czasie zlewam znad osadu 2-3 razy. Gdy gotowe, przestaje pracować zlewam do butelek.