WINO Żurawinowe wg Alltid na 5l gąsiorek:

WP_20150424_17_44_51_Pro

Wino żurawinowe:

ok.1,3 l żurawiny dzikiej ( 1/3 obj. szerokiej )
1-3 szklanek cukru ( na początek  1 szkl. )
drożdże winne Burgund (pracujące w wodzie z cukrem )
woda przegotowana letnia
ciut pożywki do drożdży, jeżeli jest dostępna (jak nie mam to nie używam)

Owoce powinny być  bardzo dojrzałe, po 1-szych  przymrozkach wrześniowych.

Żurawinę tylko lekko rozgniatam. Dodaję wodę z  rozpuszczonym cukrem, pracujące drożdże ( wcześniej nastawione w słoiku z letnią wodą i cukrem). Wszystko  razem napełniam do wysokości szerokiej gąsiorka. Rurka z wodą i korkiem zamyka gąsiorek.
Wino  z owocami stoi i pracuje w ciepłym  pomieszczeniu  ok. 2-3 miesięcy.

W tym czasie dodaję resztę cukru.

Zlewam wino z owoców. Odciskam sok z owoców. Dodaję go do wina. Cukier dodatkowy dodaję, jeżeli jest potrzebny wg własnego smaku i uznania. Wino nadal pracuje z rurką w gąsiorku. W tym czasie zlewam znad osadu 2-3 razy. Gdy gotowe, przestaje pracować  zlewam do butelek.

WINO żurawinaDSC00364DSC00358DSC00360WP_20150424_17_45_17_Prowin żurawinowych do butelkowania.WP_20150423_12_23_35_Pro

Leave a comment