Wino z Borówki Czernicy / Czarnej Jagody

WINO Jagodowe wg Alltid na 5l gąsiorek:

1-2 l jagoda czarna ( borówka czernica )
0,5 kg cukru
drożdże winne Malaga
woda przegotowana letnia
ciut pożywki do drożdży, jeżeli jest dostępna (jak nie mam to nie używam)

Inne owoce: porzeczki, agrest też można zrobić wg tego przepisu.

0,5 kg cukru dzielę na 2 części.
Owoce są do końca, do 1-szego zlania.
Do ok 1-3 miesięcy owoce są nadal w gąsiorze ( w zależności od wielkości gąsiora).
Po 1-szym zlaniu nadal fermentują z rurką.

Dodaję /nie dodaję do wcześniej zlanych win po ok.200 ml miodu lub zamiennie cukier.
Miód rozpuszczam w winie. Dosładzam w trakcie fermentacji miodem wg uznania.
Ja staram się robić wina wytrawne lub półwytrawne, bo mają mniej cukru. Dieta niskocukrowa!
Zlewam znad osadu 2-3 razy.

Leave a comment